sunnuntai 1. tammikuuta 2017

Ihana vuosi 2017 alkoi. Odotetaan mielenkiinnolla, mitä kaikkea se tuo tullessaan. Koska vuodenvaihde on erilaisten ennustusten ja taikojen aikaa, ajattelin nyt kirjoittaa jutun, joka on pyörinyt mielessäni jo pitkään. Kysymys on nimistä. Olen nimittäin vahvasti sitä mieltä, että nimi on enne. En ole mitenkään taikauskoinen enkä usko horoskooppeihin tai muuhun sellaiseen, mutta koirat kyllä muuttuvat nimiensä mukaisiksi.
Minulla on vuosien varrella ollut yhteensä kahdeksan koiraa ja ne kaikki ovat olleet erinomaisia nimiensä edustajia. Aloitetaan siis alusta:

TESSU
Ensimmäinen koirani oli sekarotuinen löytökoira nimeltä Tessu. Ja totta tosiaan, se oli juuri sellainen vanhanaikainen koira eli perinteinen Tessu-koira. Se karkaili naapurin rottweilerin juoksuaikoina naapurin pihaa kiertelemään. Se tappeli lähiseudun uroskoirien kanssa. Se söi, mitä meidän perheeltä jäi yli. Sillä oli pihalla juoksulanka ja koppi. Kennelnimeä Tessulla ei tietenkään ollut, mutta äitini kutsui sitä myös nimellä Tessu Teshardus Ukko Urbanus. Ja myös tätä nimeä Tessu kyllä kuvasti. Se osasi olla myös ylväs ja "paavillinen". Kotona se mielellään makoili sängyssäni ja makupalaksi se sai tietysti – vanhanaikaiseen tapaan– sokeripalan.



BRANDO
Kumpeli Brando oli meidän ensimmäinen cairnterrieri. Kasvattaja Auli vasta aloitteli kenneltoimintaansa ja kun kyseessä oli Kumpeli-kennelin toinen pentue, saimme itse keksiä nimen kunhan se alkoi B-kirjaimella. Nimeksi keksimme Brandon. Ja voi hyvänen aika millaisen koiran saimme. Fiksun ja filmaattisen hauvelin, joka tosiaan mörisi samanlaisella matalla äänellä kuin Marlon Brando. Aulin kennelnimi Kumpeli on Velkuan murretta ja tarkoittaa Kummelia. Jotenkin Brando-koiramme kohdalla mieleen tuleekin hahmo, joka olisi Kummeli-sarjassa esittänyt Marlon Brandoa. Brando oli nimittäin todella huumorintajuinen koira. Sillä oli aina jotakin vekkulia mielessä.



KAPU
Kumpeli Drake sai kennelnimensä kuuluisan kaapparikapteeni Francis Draken mukaan. Kolmannen pentueen kohdalla Auli nimittäin keksi, että kun kennel sijaitsee saaressa, koirat nimetään mereen  liittyvillä nimillä. Niinpä me kutsuimme sir Drakea tuttavallisesti Kapuksi. Varsinainen kapu tämä koira todellakin oli: hyvin määrätietoinen ja dominoiva. Se otti heti pentuna Brandolta luulot pois ja siitä tuli lauman ykköskoira.



TOSSU
Tossun oikea nimi oli Lindcoly Golden Star. Se eli elämänsä ensimmäiset kuukaudet Englannissa ja siellä se sai kutsumanimen Tosh. Koska me olimme vääntäneet Aulin ja Sadun englannintuonnin Heroen nimen Iiroksi, Auli keksi muokata nimen Tosh Tossuksi. Hieno kultainen tähtemme oli kyllä todellinen Tossu. Se oli maailman kiltein koira. Heilutti aina häntää ja tahtoi tervehtiä ihan kaikkia. Omalla suloisella tavalla se luonne kyllä kuvasti myös alkuperäistä nimeä. Vaikka se ei todellakaan ollut mikään näyttelykehien tähti (tämä koira inhosi koiranäyttelyjä), se oli kultainen koira, joka rakasti kaikkia.



IIKKA
Kumpeli Isokari nimettiin merellisesti Isokarin majakan mukaan. Nimensä mukaan koirasta tulikin kyllä ISO. Iikka oli todella kookas cairnterrieri. Tavallaan se oli myös vähän "yksinäinen majakka merellä", sillä se vietti lähes koko ikänsä perheessämme ainoana koirana, kun aiemmat koirat elivät kolmen koiran laumassa. Vasta viimeisinä vuosina Iikkakin sai kavereita Sveasta ja Ubista.



UBI
Besties Upper Class – ei voisi nimi paremmin kuvastaa koiraa, joka katsoo meitä ihmisiä ja pyytää palveluja. Hänen ylhäisyytensä makoilee pehmeällä alustalla ja vaatii milloin rapsutuksia, milloin ruokaa tai toimintaa. Nimen Ubi on keksinyt Ulla. Nimi on väännös saksalaisesta sanasta yllätys. Ubi nimittäin syntyi pentueen viimeisenä, vähän yllättäen. Yllätyksiä täynnä tämä poika tosiaan on. Tässä meillä on näyttelylinjainen koira, joka on esimerkiksi juossut neljä sertiä radalta, mutta jolla ei ole yhtää sertiä näyttelyistä. Sellainen yllätysten mies!



SVEA
Svean nimi Besties Stormskärs Maja tarkoittaa Myrskyluodon Maijaa. Svean elämässä on kyllä ollut kaikenlaisia vastoinkäymisiä kuten nimiesikuvallaan Maijalla. Mutta Maijan tapaan Svea elelee tyytyväisen oloisen elämäänsä sen kummemmin valittamatta. Nimi Svea taas kertoo tyttösen asemasta laumassa. Svea-mamma on Wikipedian mukaan valkyyrian tapainen voimakas naishahmo, jonka seurassa elää kaksi leijonaa.



OLA
Nimi Besties Zephyr the West Wind ei voisi kuvata Olaa paremmin. Ola on varsinainen hyväntuulinen länsituulen poika. Se on leppeä ja iloinen. Sen häntä heiluu aina ja jatkuvasti. Olalla ei huonoa tuulta tai päivää ole. Nimi Ola on lyhenne Olavista. Olaviksi Olaa kutsutaan silloin, kun se on tuhma – eli ei juuri ikinä. Olavi on muinaisskandinaavinen nimi, joka tarkoittaa esi-isien jälkeläistä, sukunsa vesaa.