sunnuntai 28. joulukuuta 2014

Joulunpyhät oli meillä varattu lepoon ja ulkoiluun – ja näitä kahta olemme tosiaan tehneet. Aurinko ja sopiva pakkanen takasivat sen, että ulkoilimme Ubin kanssa pitkät aamulenkit, pitkät päivälenkit ja päälle vielä pitkät iltalenkit eli ainakin kolme tuntia lenkkeilyä päivässä. Lenkkien välissä nukuttiin, leikittiin ja syötiin. Mahtavuutta! Mutta nyt koiralla on tuppu jalassa. Mitä tapahtui?
Olin eilen Ubin kanssa pitkällä remmilenkillä. Kävelimme reipasta vauhtia ja kun pääsimme kotiin, näin Hapan pihalla ja laskin koiran irti. Ubi juoksi iloisesti Hapan luo ja jatkoi sitten matkaa minun kanssani kohti kotiovea. Pihapolulla näin sitten punaisia pisteitä. Ensin ajattelin, että mustarastaat olivat syöneet pihlajanmarjoja, mutta kun käänsin katseen kohti Ubin tassua, näin, että sen alla oli jo reilumpi punainen läikkä. Koiran kynsi oli irti ja kun nostin tassua, verta tuli jo melkoisesti. Survoin lunta haavaan, kun ajattelin, että se tyrehdyttäisi verentuloa. Kannoimme Ubin kylpyhuoneeseen, huuhtelimme haavan ja ei kun sidontatarpeita etsimään. Olin joulusiivouksessa siirtänyt sidontatarpeet keittiöstä takaisin eteisen lääkekaappin. Kun siivosin, häivähti mielessäni ajatus, että kun nyt nämä kaappiin siivoan, niin kohta näitä varmaan taas tarvitaan. Ja niinhän siinä kävi.
Ensimmäisestä tuposta tuli veri läpi heti. Ei muuta kuin uutta suihkuttelua ja tuppoa. Löysin myös netistä pieneläinklinikka Vetrican, joka toimii pääasiassa ensiapuklinikkana ja on käytännössä auki aina. Kun verentulo ei ottanut loppuakseen, soitin sinne ja kysyin pitäisikö tassua tulla näyttämään lääkärille. Lääkäri neuvoi vaan pitämään kylmää haavan päällä ja ottamaan uudestaan yhteyttä, jos vuoto ei lakkaa puolessa tunnissa. Pihalta siis lunta pakastepussiin ja pussi tupon päälle. Kun toimimme näin, veri ei enää tullut tupon läpi ja tilanne rauhoittui.
Ja mitä teki Ubi tämän verisen episodin aikana? Antoi superkiltisti tutkia, huuhdella ja sitoa jalkaa. Kun laitoin sille tassusidettä, se nuoli kasvojani. Ihmeellinen koira. Mistä tällaisia tulee? Tuppoon se suhtautui välinpitämättömästi ja kävi nukkumaan. Se söi iltaruokansa ja pureksi tyytyväisenä illalla puruluuta, kun ei päässyt iltalenkille. Kävi pihalla - pussi tassutupon suojana - iltapissalla, tuli nukkumaan ja nukkui aamukahdeksaan. Heräsin siihen, että se oli makasi vieressäni selällään, koivet kohti kattoa, tuppo värikkäästi pystyssä sojottaen.
Kun kävin sen kanssa pienellä kakkalenkillä, se ei juurikaan edes ontunut. Lenkin jälkeen suhkuttelimme jalan ja kun koira veteli aamupäiväunia, tassu sai olla ilman pakettia, jotta se kuivuisi kunnolla ja saisi ilmakylpyjä.
Nyt tassu on taas paketissa ja ihmettelemme, miten jatkaa tästä eteenpäin. Kuinka kauan tassua pitää pitää paketissa? Milloin koiran kanssa voi taas lähteä pidemmälle lenkille? Kasvaako kynsi takaisin? Onko kynnen irtoaminen jonkun vakavamman asian oire jne?
Tassussa on siisti reikä siinä kohtaa, missä eilen vielä oli kynsi. Epäilemme, että kynsi on vaurioitunut jo aikaisemmin ja sattui nyt vaan irtoamaan. Ubi ja Iikka nimittäin leikkivät eilen päivällä ja Ubi ulahti. Luulimme, että Iikka oli astunut tassun päälle, mutta ehkä se olikin kynsi. Yritin myös juoksuttaa Ubia niityllä toissa päivänä, mutta sillä ei ollut oikein juoksuhaluja.  Ehkä kaikki joutuikin kipeästä kynnestä? Tai sitten ei, sillä koira ei ole ontunut lainkaan eikä se reagoinut millään tavalla, kun sen kynnet leikattiin tällä viikolla. Mistä näitä tietää. Nyt keskitytään paranteluun ja toivotaan, että tassu tulee kuntoon pikaisesti.

Ennen joulua oli vielä niin vihreää.

Kärmes on ollut hyvä unilelu.


Iikka on ollut pihalla touhuamassa, kun Terhi ja Ubi on tehnyt pitkiä lenkkejä.

Ubin riemua lenkin jälkeen

ja huilailua

Iikkaa vähän kiinnostaisi juoksut, mutta kuka tuonne hankeen..

Terhi jäi yksin kävelemään niitylle.

Irronnut kynsi

Niin, potilas Saarinen

Sohvanvaltaajat

Pelkkä reikä jäljellä.